Alla säger att bostadsmarknaden är tuff både för de som säljer och för de som köper. Jag har också haft min beskärda del av bostadsköp och försäljningar och det har lärt mig ett och annat om hur det går till. Så nu tänkte jag dela med mig av mina insidertips om hur jag gjorde för att få till en lyckad bostadsförsäljning.

Många gör saker i fel ordning när de ska sälja sin bostad. Det första min mäklare sade åt mig var att värdera din bostad för att få ett hum om utropspriset. Många tror att de kan klara allt själva utan att gå via mäklare. Faktum är att den kunskap jag har nu hade jag inte fått utan min mäklare så underskatta aldrig vikten av att anlita en pålitlig mäklare med bra lokalkännedom.

Min senaste flytt – det började med bostadsvärderingen

En bostadsvärdering är guld värd, det var det första jag lärde mig. Det fanns mycket jag kunde göra med min bostad för att sälja den dyrare i slutändan. Det viktigaste min mäklare lärde mig för att öka marknadsvärdet på lägenheten var att renovera kök och badrum om det behövdes. På äldre bostäder brukar det vara aktuellt, men på min som var byggd på 00-talet var det inte så mycket att göra mer än att måla om och fräscha upp här och där.

Mina bästa tips för en lyckad bostadsaffär

Mitt bästa tips är att börja med att ta dit en mäklare som kan värdera din bostad och gå igenom den. På så vis kommer du, precis som jag, att få massor av smarta tips.

När jag flyttade senast bestämde jag mig för att anlita en bra mäklarfirma. Innan dess valde jag att fixa allt på egen hand och det var ett stort misstag. Jag fick massor av värdefulla tips av min mäklare om vad som behövde fixas innan jag lade ut bostaden till försäljning. Det är lätt att tro att det bara är att lägga ut den och hoppas på att få det bästa priset för den. Om folk visste att ju mer de gör själva innan så att bostaden ska se fin ut, desto mer kan de få för den i slutändan. Det behöver inte bara handla om renoveringar. Det kan också vara exempelvis:

  • Styla lägenheten innan fotografering och visning och styla på ett intressant men relativt neutralt sätt så det går hem hos alla.
  • Innan visning brukade jag göra det extra hemtrevligt med nybakade kakor, bröd eller nyplockade blommor som sprider ljuvliga dofter.
  • Glöm inte att folk som kommer på visningen kommer öppna skåp och luckor så se till att det är skinande rent där också.

Något jag lärde mig när jag skulle ta bilder av min bostad innan jag lade ut den till försäljning var att inte glömma intressanta perspektiv. Det många gör fel är nämligen att ta ett snabbt foto endast från en vinkel och då får köparen ingen idé om hur stort rummet är eller om det har några spännande vinklar och vrår.

Comments are closed.