De flesta har hört talas om hemförsäkring och har förhoppningsvis även en sån. Men alla vet inte vad det innebär – och framförallt vet inte de som valt bort hemförsäkring vilken risk de utsätter sig för!

Har du en hemförsäkring och vet du vad den täcker? Det är alltid lättare att betala för något om du vet vad du får för pengarna. Så kan i alla fall jag tycka med vissa utgifter! Vilken sorts hemförsäkring du ska ha beror på vilket boende du har.

Viktigt att ha hemförsäkring

Trots att det är så viktigt att ha en hemförsäkring så saknar alltför många i Sverige den tryggheten. Det kan bero på ekonomi eller helt enkelt okunskap om vad den är bra för!

Olika försäkringar för olika boenden

Home,Protection,Concept,,Close,Up,Of,Female,Hands,Sheltering,ModernDet finns olika sorts försäkringar för olika boenden som:

  • hyresrätt
  • bostadsrätt
  • villa/fritidshus

Hyresrätt

Bor du i hyresrätt täcker din hemförsäkring ditt lösöre, pengar och värdehandlingar. Det vill säga saker du äger, hyr eller lånar men som inte används i ditt jobb. Försäkringen har även ett reseskydd som gäller de första 30 dagarna du är utomlands. Rättsskydd och ansvarsskydd träder in om du hamnar i en rättstvist och behöver anlita advokat eller om du blir krävt på skadestånd. Hemförsäkringen kan även innehålla försäkringar som överfallsskydd, id-skydd och allriskförsäkring. Villkoren är olika för olika bolag men täcker så mycket mer än vad du kanske visste!

Bostadsrättsförsäkring

Bostadsrättsförsäkring är speciell på så sätt att du äger själva lägenheten men inte fastigheten. Försäkringen täcker därför även fast inredning, balkong mm som du ansvarar för. Har du inte försäkring och något händer kan du bli betalningsskyldig till bostadsrättsföreningen och få skulder för livet!

Villaförsäkring

Villaförsäkringen är verkligen den viktigaste hemförsäkringen av dem alla! Om ditt hus brinner ned och du inte har någon försäkring får du ingen ersättning. Då kan du stå med flera miljoner i lån, men ingen bostad. Villaförsäkringen täcker lösöre, huset, tomten men kan även ersätta kostnader för skadedjursbekämpning och hussvamp (som kan förstöra ett helt hus).

Hoppas jag har lyckats berätta för dig hur viktig en hemförsäkring är; oavsett hur du bor!! En försäkring som jag önskar att du aldrig behöver använda!

Comments are closed.