Som ensamstående mamma som uppfostrar två barn är det ibland svårt att ha råd med allt. Men jag vill ge mina barn allt jag kan, inklusive mina fritidsaktiviteter. Så när mina barns klass beslutade sig för att ha en klassresa och behövde pengar till sin klasskassa, visste jag att jag skulle göra allt jag kunde för att hjälpa dem.

Jag bestämde mig för att hjälpa mina barn att sälja prylar för att bidra till mina barns klassresa samtidigt som de själva sålde kakor till grannarna genom så kallad klassförsäljning tillsammans med klasskompisarna. Men eftersom denna försäljning främst gjordes online via en sajt och utan faktiskt kontakt med människor så tänkte jag att det kunde vara roligt att faktiskt sälja saker på riktigt också. Så nu tänkte jag dela med mig av några saker som jag lärde mig längs vägen som kan hjälpa andra föräldrar som också vill hjälpa sina barn att samla in pengar till sina klasskassor.

Hitta de rätta produkterna att sälja

När det gäller klassförsäljningar är det viktigt att hitta de rätta produkterna att sälja. Det är inte alltid det lättaste, men det finns några saker som kan hjälpa till att välja rätt. För mig var det viktigt att hitta produkter som både mina barn och deras klasskamrater skulle gilla.

Jag började med att fråga mina barn vilka produkter de ville sälja. De nämnde några produkter som de trodde skulle sälja och vi landade i att de skulle fokusera på att sälja kakorna och så skulle ag hjälpa dem att samla in annant som vi föräldrar kunde sälja åt dem. Om ni gör liknande, tänk på att det också är viktigt att välja produkter som är lätta att sälja. Produkter som har hög efterfrågan och som folk faktiskt vill köpa. Jag valde ut sådana prylar jag själv inte längre behöver men som jag själv skulle vilja köpa om jag blev tillfrågad.

Sälj på sociala medier

Försäljning på sociala medier kan vara en effektiv metod för att nå ut till fler människor. Jag skapade ett konto på Instagram för mina barns klassförsäljning och började dela bilder på de produkter som vi sålde. Jag uppmanade också mina vänner och familj att dela bilder och länkar till försäljningen på sina egna sociala medier. Jag postade också regelbundet på Instagram för att hålla intresset uppe. Jag delade bilder på hur mycket pengar vi hade samlat in och uppmanade andra att bidra genom att handla barnens kakor, eller beställa dem via mig. Orkar man inte göra detta, eller inte har koll på just hur sociala medier fungerar så går det lika bra att slänga upp en annons på någon vanlig andrahands säljsajt, till exempel Blocket eller Tradera.

Engagera dina barn

Det är viktigt att engagera dina barn i klassförsäljningen. De kan hjälpa till med att välja produkter, sälja och marknadsföra försäljningen. Att få dina barn att känna att de är delaktiga i processen kan göra det roligare för dem och öka deras engagemang.

Jag involverade mina barn genom att låta dem hjälpa till med att välja produkterna vi skulle sälja. Jag lät dem också sälja själva och ge dem eget ansvar över kassa och växel med mera. De tyckte att det var kul, speciellt när vi kunde se hur mycket pengar vi hade samlat in. Jag uppmuntrade också mina barn att dela information om klassförsäljningen på sina sociala medier och att prata om det med sina vänner.

Skapa incitament för att öka försäljningen

För att öka försäljningen kan det vara bra att skapa incitament för köpare att köpa mer. Det kan vara allt från rabatter till speciella erbjudanden. Jag skapade ett incitament genom att erbjuda en liten present till varje person som köpte över ett visst belopp. Det var inget märkvärdigt heller, en liten blombukett från vår trädgård fungerade alldeles utmärkt. Detta uppmuntrade folk att köpa mer och ökade vår försäljning.

Utmanande men roligt uppdrag att hjälpa till med

Att hjälpa mina barn att samla in pengar till deras klasskassa var en utmaning, men det var också roligt. Genom att hitta de rätta produkterna, sälja på sociala medier, engagera mina barn och skapa incitament för att öka försäljningen lyckades vi samla in tillräckligt med pengar för att täcka kostnaderna för klassresan och mer därtill.

Så om du också vill hjälpa ditt barns klass att samla in pengar till deras klasskassa, så hoppas jag att detta kan ge dig lite inspiration. Men glöm inte – det viktigaste är att ha kul!

Comments are closed.